چسبیدن کودک به پدر یا مادر
چسبیدن کودک به پدر و مادر ؛
چرا کودکم از من جدا نمی شود ؟
علل چسبیدن و جدا نشدن کودکان چیست ؟
هنگامی که کودک از والدین جدا نمی شود چه باید کرد ؟
>> نکته : در هنگام مطالعه این مقاله اگر روی کلمات آبی کلیک کنید میتوانید اطلاعات بیشتری در آن زمینه ببینید <<
چسبیدن کودک
نوزادان ، معمولا در چشمان کسی که او را نگه می دارد ، نگاه می کند و لبخند می زنند که در بیشتر مواقع این صورت متعلق به والدین به ویژه مادر است . نوزادن در حدود چهار-پنج ماهگی ، می تواند بین صورت والدینش و اطرافیان فرق بگذارد ولی هنوز وقتی از او جدا می شوید ، ناراحت نمی شود . در هشت ماهگی نوزاد به رفتن افراد از کنارش توجه می کند و کم کم یاد می گیرد که چه کسی در کنارش نیست و اشخاصی که مواظبش هستند را می شناسد .
نظر متخصصان روانشناسی در مورد چسبیدن کودک به پدر و مادر
متخصصان روانشناسی و مشاوران کودک ، این زمان را نقطه آغاز مرحله ی می دانند که کودک در والدین خود ، امنیت را جستجو می کند .
احساس خطر او کاملا طبیعی است و بتدریج در سالهای بعد که شناختش از خودش کامل شد ، کاهش می یابد ؛ اما در این میان کودکانی هستند که جدا شدن از والدین خود را دشوار می پندارند . این کودکان حتی زمانی که یک غریبه در اطراف نیست ، ممکن است دائما جلوی پای شما را بگیرد و سایه به سایه شما در تمام خانه یا خارج از خانه بیاید و اگر احساس جدایی بکنند ، خودشان را دور پای شما می پیچانند و محکم آن را می گیرند یا گریه می کنند و در بسیاری از مواقع با کودکان دیگر بازی نمی کنند و به شما می چسبند ؛ که این دوره معمولا برای والدین ناراحت کننده است . در چنین شرایطی سعی کنید عصبانی نشوید و به کودک محبت کنید .
این نگرانی و جدا نشدن کودک فقط بخاطر ندیدن شما نیست بلکه آنها با متوجه شدن این مسئله که شما زندگی مستقل و مجزا دارید بیشتر سعی در کنترل شما را دارند .
چسبیدن کودک به پدر و مادر و جدا نشدن او علل متفاوتی دارد از جمله :
اغلب کودکان روحیات حساسی دارند و با وجود آمدن مشکلی در خانه که شاید برای شما کوچک و بی اهمیت باشد ؛ برای آنها مشکل بزرگی تلقی می شود و دچار اضطراب و استرس شوند .
یا با تغییراتی که در خانواده به وجود می آید مثل : تولد خواهر یا برادر – اسباب کشی – طلاق والدین ممکن است کودک احساس ناامنی کند و جدا شدن از والدین ، دشوار و طاقت فرسا شود .
تغییر در روزمره کودک به دلیل بیماری ، سفر یا تجربه های تکان دهنده مثل آتش سوزی و فرار از سگ هم عامل دیگر است .
همچنین نداشتن احساس امنیت یا کمبود توجه به کودک ، عامل موثری به حساب می آید یا ممکن است کودک با دیدن افراد غریبه مضطرب شده و جدا شدن از والدین خود برای او سخت شود .
گاهی نیز والدین بطور ناخواسته به کودک اضطراب و استرس انتقال می دهند و از عللی که در نوزادن شایع تر است می توان ؛ خستگی ، بیماری و احساس ناامنی را نام برد .
با کودکی که می چسبد و از پدر و مادر جدا نمی شوند چه باید کرد ؟
در وهله ی اول احساس استقلال را در او تقویت کنید بطورکلی ؛ مکانی را به او اختصاص دهید تا صرفا برای او باشد .
خانه را برای او آماده کنید و به او اجازه اکتشاف دهید و بطوری که متوجه نشود رفتارش را نظارت کنید .
اجازه ندهید کودک خردسالتان بیش از یک دقیقه کنارتان نباشد و زمانی که به شما بازگشت با خوشحالی از او استقبال کنید .
با رفتن و آمدن ، او را برای جدا شدن آماده کنید چرا که او نیاز دارد ، یاد بگیرد و بداند ، با اینکه شما او را ترک می کنید ، برمی گردید .
کسی را داشته باشید که در شرایطی که شما بیرون می روید کودک در نزد او نگهداری شود و بگذارید که باهم آشنا شوند و همه چیز را عادی جلوه دهید و سعی کنید گریه های کودک در شما تاثیر نگذارد زیرا اغلب والدین در این زمان احساس گناه و بی اطمینانی می کنند ولی بهتر است که آموزش جداشدن به کودک بیاموزید .
راهکار هایی برای اینکه کودک راحتتر از والدین جدا شود
هنگامی کودک را ترک کنید که مشغول کاری است و به اصطلاح ( سرش گرم) است . این کار بسیار برای هردو راحت تر است .
می توانید برنامه های خود را به او بگویید که کجا می روید و چه موقع باز خواهید گشت .
هیچگاه بدون گفتن خداحافظی ، کودک را ترک نکنید زیرا این عمل برای کودک بسیار ناراحت کننده است .
سعی کنید کودک را با موقعیت و مکان جدید آماده کنید به این صورت که قبلا یکبار به آنجا بروید و او را با خودتان ببرید و اجازه دهید با آنجا آشنا شود .
بگذارید کودک دوست پیدا کند و در شرایطی که باید بروید احساستان را نشان دهید و از او خداحافظی کنید و بروید . بطور مثال : وقتی کودک ناراحتی کرد به او بگویید می دونم که ناراحتی ولی مطمئنم که بهت خوش می گذره و تا سرگرم بشی زود برمی گردم .”
محبت کردن و پاداش دادن به کودک از راهکار های راحت جدا شدن کودک از والدین
سعی کنید قبل از ترک کردن کودک بسیار به او محبت کنید و کودک را نوازش کنید و در آغوش بگیرید و همه کار او را انجام ندهید و اجازه دهید که از خودش مواظبت کند .
و در آخر می توانید برای گریه نکردن و بهانه نگرفتن کودک در زمانی که می خواهید از خانه بیرون بروید به او جایزه بدهید .
باتوجه به دیدگاه های بسیاری از روانشناسان کودک ، بطور معمول کودکانی که از بدو تولد دور و برشان شلوغ بوده و به آنها اجازه داده شده است ؛ در آنها احساس عدم وابستگی رشد کرده و احتمال کمتری دارد که هنگامی که یکی از والدین ، آنها را ترک می کند ، بترسند .
مشاوره تلفنی برای چسبیدن کودک به پدر و مادر
طبق مطالب فوق اگر در کودک خود این رفتار را مشاهده کردید که بیش از ۶ ماه است ، لازم است با یک متخصص روانشناسی یا مشاوران کودک مراجعه کنید و در شرایطی که قادر به مراجعه حضوری نبودید می توانید با مرکز مشاوران تلفنی و آنلاین تماس بگیرید و با آنها مشورت کنید .
برای سلامت خود و خانواده بیشتر بدانید
برای دریافت مشاوره تلفنی کودک و نوجوان در مورد چسبیدن کودک به پدر و مادر و خدمات مشاوره برای کودکان و نوجوانان
با مشاوران هیروو تماس بگیرید .
رسانه تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان