تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی
تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی ؟
دلیل گسترش تک فرزندی چیست ؟
تک فرزندان چه ویژگی هایی دارند ؟
مزایا و معایب تک فرزندی کدام است ؟
>> نکته : در هنگام مطالعه این مقاله اگر روی کلمات آبی کلیک کنید میتوانید اطلاعات بیشتری در آن زمینه ببینید <<
در سالهای اخیر ، با توجه به وضعیت اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی ، خانواده ها به داشتن یک فرزند بسنده می کنند و تمایل به فرزندآوری هرگز مانند سال های گذشته وجود ندارد .
پیشرفت روش های جلوگیری از بارداری و افزایش ورود زنان به بازار کار و مشکلات اقتصادی ، از جمله مواردی است که میزان نرخ موالید را به خصوص در در کشورهای پیشرفته و صنعتی پایین آورده است .
از دیرباز یک ترس عمومی و یک باور نادرست در رابطه با تک فرزندی در میان عامه ی مردم وجود دارد که همه ی کودکان تک فرزند لوس هستند . این باور عمومی باعث شد بسیاری از والدین ، تنها به جهت فرار از لوس شدن فرزند خود ، اقدام به بچه دار شدن می کنند .
ویژگی تک فرزندان در مراحل مختلف رشد
دوران شیر خوارگی : مادران تک فرزند نسبت به مادران کودکان دیگر پذیرش بیشتری برای کودک خود دارند . آن ها را بیشتر در آغوش می گیرند . آن ها به کودکانشان بیشتر نگاه می کنند و بیشتر با او حرف می زنند . تعامل مادر و تک فرزند در دوران کودکی بیشتر است و دلبستگی در بین مادر و کودک بیشتر از کودکان دوم و سوم با مادر است .
دوران مدرسه : تک فرزندها در مدرسه بالغانه تر برخورد می کنند ، مهارت آن ها در صحبت کردن بهتر است و همین افزایش دامنه ی لغات آن ها باعث می شود که در نظام آموزشی نیز موفق باشند .
دوران نوجوانی : نوجوانان در آزمون های فکری نمرات بالاتری می گیرند و درک اجتماعی بالاتری دارند . تک فرزندان نسبت به افرادی که خواهر برادر دارند ، انگیزه ی پیشرفت بالاتری دارند و به مدارج شغلی بالاتری فکر می کنند .
دوران بزرگسالی : تک فرزندان در بزرگسالی و زندگی زناشویی تفاوتی با دیگر افراد ندارند . ثبات ازدواج آنها نیز مانند بقیه افراد است .
ویژگی تک فرزندان در جنبه های مختلف رشد :
توانایی فکری و شناختی : در خانواده های تک فرزند تبادل اطلاعات و سطح ارتباطات در جمع های خانوادگی بیشتر است . تک فرزندان دایره لغات وسیع تری نسبت به دیگران کودکان دارند . از آنجایی که آن ها بیشتر با بزرگسالان سروکار داشته اند ، زودتر از بقیه ی هم سن و سالان خود رفتارهای بالغانه دارند .
سلامت روان : تک فرزندان نسبت به دیگران ، کمتر به مراکز بهداشت روان ارجاع داده می شوند . البته نکته ی مهم این است که آن چیزی که کودک را در مسیر آسیب های روانی قرار می دهد ، اختلال در عملکرد خانواده است ، نه تک فرزند بودن .
روابط بین فردی : تک فرزندان در روابط بین فردی خود بسیار زود به دیگران اعتماد می کنند و دیگران را افرادی حمایت گر و کمک کننده می دانند . آن ها از نظر اجتماعی موفق تر از دیگران هستند و با زوج های تحصیل کرده و مناسب تری ازدواج می کنند . وابستگی بین فردی در آن ها کمتر دیده می شود و نسبت به بقیه وقت کمتری را با دوستان خود سپری می کنند .
روابط اجتماعی : تک فرزندان نگران این هستند که مورد کفایت و پذیرش اطرافیان قرار گیرند ، آن ها دوست دارند عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان دهند و کاملا بی عیب و نقص باشند . همین امر باعث می شود که در برخورد با دیگران درجاتی از اضطراب را از خود نشان دهند .
مشکلات تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی
تک فرزندان نسبت به دیگر افراد معیارهای سطح بالاتری را برای خود در نظر می گیرند ، آن ها خودشان را موظف می دانند که پدر و مادر خود را به آرزوهایشان برسانند .
از آن جایی که این کودکان همیشه کانون و مرکز توجه خانواده و اطرافیان هستند ، توانایی عدم پذیرفته شدن و ظرفیت نه شنیدن را ندارند . حساس و زودرنج هستند و در برخورد با هر گونه طرد شدن واکنش نشان می دهند .
تک فرزندان عموما برای روابط خود مرز بندی های خاصی دارند و از دیگران هم توقع دارند که این مرزبندی ها را رعایت کنند . آن ها دوست دارند که دیگران ضعف ها و کاستی هایشان را به نحوی آشکار کنند که عزت نفس شان زیر سوال نرود .
مشاوره تلفنی برای تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی
آن چه اهمیت دارد این است که تک فرزندی به خودی خود نمی تواند راه و روش زندگی و ویژگی های رفتاری را نشان دهد . آن چه مهم است این است که والدین بدانند چگونه باید با کودک تک فرزند خود ارتباط برقرار کنند که او در مسیر درستی قرار بگیرد . مرکز مشاوره کودکان این امکان را فراهم می کند شما از طریق مشاوره ی تلفنی و مشاوره آنلاین با روانشناس کودک در ارتباط باشید و از او اطلاعات لازم را در حوزه ی فرزند پروری بگیرید .
برای سلامت خود و خانواده بیشتر بدانید
برای دریافت مشاوره تلفنی کودک و نوجوان در مورد تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی
با مشاوران هیروو تماس بگیرید .
رسانه تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان و خانواده