اضطراب کودکان
اضطراب کودکان تحث تاثیر چه عواملی رخ می دهد ؟
چگونه اضطراب کودکان را کم کنیم ؟
چطور می توان از اضطراب کودکان جلوگیری کرد ؟
مطالعات نشان می دهد که کودکان نیز مانند بزرگسالان دچار اضطراب می شوند . اضطراب به معنای حالتی از یک احساس قوی و نیرومند در بی تابی ، بیم و ترس ریشه دار و عمیق درباره ی یک رخداد نامعلوم است .
>> نکته : در هنگام مطالعه این مقاله اگر روی کلمات آبی کلیک کنید میتوانید اطلاعات بیشتری در آن زمینه ببینید <<
انواع اضطراب
وسواس جبری : افکار ، یا تصوراتی که دائم و عود کننده در ذهن کودک ایجاد می شود و رنج و عذاب شدیدی را برای او ایجاد می کند . این افکار و تصورات لزوما به دلیل مشکلات واقعی کودک نیستند و گاهی از زندگی شخصی او فاصله دارند . کودک سعی می کند این افکار را یا سرکوب کند و یا با انجام دادن یک عمل تکراری خنثی کند . مثلا همیشه فکر می کند دست هایش کثیف شده و روزی بیست بار دست هایش را میشوید .
استرس پس از سانحه : کودکی که یک رویداد آسیب زا و تهدید کننده را تجربه کرده است مانند بودن در تصادف ، قرار گرفتن در موقعیت زلزله و بلایای طبیعی ، سوء استفاده های جنسی ، دزدیده شدن ، گم شدن ، حال کودک بعد از آن اتفاق واکنش های ترس و درماندگی و حملات وحشت زدگی را تجربه می کند . هر چیزی که کودک را به یاد آن سانحه می اندازد موجب ایجاد ترس و وحشت در او می شود .
اضطراب جدایی :
کودک به صورت افراطی در مورد جدایی از خانه یا کسانی که به او دلبستگی دارد ، مانند مراقبان اصلی ( پدر و مادر ) واکنش نشان می دهد ، مدام در مورد این که آن ها را از دست بدهد ، نگران است ، از رفتن به مدرسه یا جاهای دیگر بدون آن ها امتناع می کند .
اضطراب فراگیر : این کودکان در چندین موقعیت زندگی به شکل تعمیم یافته ای دچار اضطراب هستند . این کودکان بیشتر از کودکان دیگر در موقعیت های اضطراب آور احساس ترس و هراس می کنند و هنگامی که با چالش مواجه می شوند انتظار عواقب منفی تری برای خودشان دارند .
اضطراب اجتماعی :
این کودکان از این که در یک موقعیت جمعی قرار بگیرند یا عملکردی در برابر چشمان افراد نا آشنا داشته باشند دچار اضطراب می شوند . کودک می ترسد به گونه ای رفتار کند که دیگران او را موشکافی کنند و او تحقیر و شرمنده شود .
در اختلال اضطراب اجتماعی ( هراس اجتماعی ) به طور کلی ، فرد از تعامل ها و موقعیت های اجتماعی ای که در آن ها احتمال مورد مشاهده قرارگرفتن وجود دارد ، بیمناک ، نگران یا گریزان است .
این موارد انواع تعامل های اجتماعی را در بر می گیرد ، مثل ملاقات با افراد نا آشنا ، موقعیت هایی که فرد هنگام خوردن یا آشامیدن ، ممکن است مورد مشاهده قرارگیرد ، یا موقعیت هایی که فرد در حضور دیگران کاری انجام می دهد . اندیشه پردازی شناختی این موارد را در بر می گیرد : مورد ارزیابی منفی قرار گرفتن از سوی دیگران ، دستپاچه شدن ، تحقیرشدن ، یا آزردن دیگران .
علایم و نشانه های اضطراب کودکان
احساس بیقراری یا گیر افتادن در یک شرایط سخت
احساس خستگی زیاد
احساس تنش عضلانی
ناراحتی های معده ای _ روده ای ( حالت تهوع ، دل پیچه ، مشکلات دفع )
تپش قلب ، نفس نفس زدن ، عرق کردن ، لرزش دست و صدا ، سرخ شدن صورت
مشکل در خوابیدن کودک و غذا خوردن
عصبی و تحریک پذیر شدن
بی توجهی و گوش به زنگ بودن
دلایل اضطراب
استعدادهای ژنتیکی
اختلال های روان شناختی خانوادگی
ضربه ها و آسیب های قبلی
روابط متقابل نادرست والدین با کودک
درمان اضطراب
درمان های دارویی : در درمان مشکلات بسیار حاد اضطرابی برای عده ی اندکی از کودکان درمان های دارویی انجام می شود .
درمان های روان شناختی
برای مقابله با اضطراب کودکان باید مهارت های ارتباطی را از دوران کودکی به آن ها آموزش داد .
از کودک خود انتظارات غیر منطقی و توقعات بیجا نداشته باشید ، اجازه دهید کودک با آرامش فعالیت های تحصیلی خود را انجام دهد . تفکر من می خواهم تو بهترین باشی برای کودک شما اضطراب ایجاد می کند .
هرگز کودک خود را با دیگران مقایسه نکنید و ارزش های نادرستی مانند رقابت ناسالم را که باعث ایجاد اضطراب است را برای او شکل ندهید .
سعی کنید الگوی درستی در مواجه با اضطراب برای فرزندان خود باشید ، اگر شما یک پدر و مادر همیشه مضطرب و نگران باشید ، قطعا کودک شما هم مانند شما رفتار خواهد کرد .
در هنگام اضطراب کودک ، احساس او را به رسمیت بشناسید و از او حمایت کنید تا بتواند با شرایط به درستی روبرو شود .
با کودک خود در مورد ترس ها و نگرانی هایش صحبت کنید .
مشاوره تلفنی
به طور کلی كودكان با چند ترس طبيعي به دنيا مي آيند که یکی از آن ها ترس از هر پديده جديد و تازه ، كه مي توان در برخي از نوزادان و كودكان آن را مشاهده كرد . اما این مقدار اضطراب کودکان و ترس آن ها در همین حدی که تعریف شد ، طبیعی است ، اگر بیشتر از این باشد بنا به تعاریفی که در بالا ارائه شد ، حتما باید به روانشناس متخصص کودک مراجعه بفرمایید و در صورت مشغله ی کاری و اتلاف نکردن زمان و هزینه می توانید به راحتی از داخل منزل خودتان و از طریق تلفن ثابت مشاوره تلفنی آنلاین و مشاوره تلفنی رایگان ، با بهترین روانشناسان و مشاوران کودک داشته باشید .
اگر با پدیده ی اضطراب کودکان ، مواجه هستید و از راههای برخورد با آن آگاهی ندارید می توانید با بهترین مشاوران و روانشناسان متخصص کودک و نوجوان در مرکز مشاوران هیروو صحبت کرده و از راهنمایی های لازم بهره ببرید .
برای سلامت خود و خانواده بیشتر بدانید
برای دریافت مشاوره تلفنی کودک و نوجوان در مورد اضطراب کودکان و راههای برطرف کردن آن
با مشاوران هیروو تماس بگیرید .
رسانه تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان و خانواده