از شیر گرفتن کودک
از شیر گرفتن کودک چه عوارضی برای مادر و کودک دارد ؟
چه زمانی باید کودک را از شیر گرفت؟
روش های صحیح از شیر گرفتن کودک ؟
مزیت های شیردهی مادر
اولین مزیت شیردهی مادر به نوزادان کاهش استرس و تقویت رابطه عاطفی مادر و نوزاد است . شیر باعث افزایش هوش و اعتماد به نفس بالاتری در کودک می شود .
نوزاد در این سن بسیار پر تحرک و فعال است و به راحتی در معرض آلودگی و ویروس ، باکتری ها و بیماری های عفونت گوش میانی قرار می گیرند که مواد ایمنی بخش در شیر مادر نقش حفاظتی برای کودک دارد . همچنین رشد و تکامل عصبی و روانی کودک که در سال اول زندگی آغاز شده و با تداوم تغذیه با شیر مادر در سال دوم زندگی استقرار پیدا می کند .
شیردهی موجب وابستگی مادر به نوزاد شده که براساس آمار بدست آمده کودک آزاری در این نوع مادران بسیار کمتر است .
>> نکته : در هنگام مطالعه این مقاله اگر روی کلمات آبی کلیک کنید میتوانید اطلاعات بیشتری در آن زمینه ببینید <<
چه زمانی کودکمان را از شیردهی بگیریم ؟
زمان از شیر گرفتن در کشورهای مختلف متفاوت است . از شیر گرفتن کودک نباید به یکباره باشد زیرا علاوه بر مشکلات عاطفی موجب بهم خوردن نیازهای غذایی ، اضطراب و ناامنی نیز می شود .
طبق نظر روانشناس کودک شیردهی تا یکسالگی ضروری است و تدوام شیردهی تا پایان دو سالگی کودک توصیه می شود که بطور کلی تصمیم برای گرفتن از شیر بستگی به شرایط جسمی – روانی مادر و کودک و ویژگی های خانواده دارد .
روش های بهتر و موثرتر برای از شیر گرفتن :
از شیر گرفتن نوزاد معمولا کار ساده ای نیست چرا که جدای از شیر خوردن ، کودک وابستگی هایی به مادر و آغوش او پیدا کرده است که به راحتی از آن دل نمی کند . ترک شیرخوردن برای بچه ها شرایط نگران کننده و پر استرسی برای کودک است .
گاهی در دوره قطع شیردهی با لجبازی و پرخاشگری و بهانه گیری کودک مواجه خواهید شد که باید صبر داشته باشید و سعی کنید حواس او را با اسباب بازی و آغوش گرفتن و تفریح بردن پرت کنید .
از شیر گرفتن نوزاد اولین قدم برای کمک به مستقل شدن و اجتماعی شدن بچه است که این یک طرف جریان است و طرف دیگر این جریان این است که مادران نخواهند به موقع فرزندشان را از شیر بگیرند و کودکشان بیش از ۲ سال شیر بخورد که این احتمال شخصیت وابسته به دیگران بودن را در فرزندشان به شدت تقویت می کند .
بهترین روش برای از شیر گرفتن تدریجی و آرام آرام است که با وجود عشق و محبت هم برای کودک هم برای مادر راحت تر خواهد بود .
مشاوران کودک و روانشناسی کودک معمولا از شیر گرفتن کودک با روش های زیر پیشنهاد می کنند :
قبل از شیر گرفتن مصرف روزانه در روز ۵ وعده غذا ( سه وعده اصلی و دو میان وعده ) .
به تعویق انداختن زمان شیردهی .
حذف وعده های شیردهی در ۲۴ ساعت .
دادن شیر پاستوریزه یا میوه جایگزین شیر مادر نمود .
حضور پدر در زمان بیدار شدن کودک از خواب .
چه زمانی فرزندمان را از شیر بگیریم ؟
قبل از هر چیزی بر اساس مشاوره کودک بهتر است که میل غذایی کودک را تقویت کنید . بهترین زمان قطع شیردهی برای کودک ۶ ماهه اجرای برنامه ی هر ۴ ساعت یکبار و در پایان ۶ ماهگی استفاده از مواد جایگزین مثل فرنی است .
مادر در قدم اول نباید خودش پیشنهاد شیر دادن کند ولی اگر کودک تمایل به شیر خوردن کرد از او دریغ نکند زیرا این گونه اضطراب ، عصبانیت ، ناامنی و ناراحتی در کودک به وجود می آید .
سعی کنید بر اساس زمانی که حساسیت کودک در آن موقع برای خوردن شیر کمتر است ، شروع کنید .
بهتر است قبل از خواب و صبح هنگام بیدار شدن به او شیر دهید و به تدریج وعده های قبل و بعد از ظهر را کم کنید .
برنامه همیشگی روزانه را عوض کنید واگر در محل خاصی به کودک شیر می دادید ، از این محل دیگر استفاده نکنید تا کودک به یاد شیر خوردن نیفتد .
برنامه ریزی کنید تا از شیر گرفتن با مسائلی مثل : سفر چند روزه ، اسباب کشی ، سرماخوردگی ، تب ، تولد نوزاد دیگر و … همزمان نشود .
برنامه ریزی قطع دوران شیردهی را در مرحله اول به روزها قرار دهید و در آخر به شب ها برسانید و بهتر است که در یک دوره یکماه تا ۴۵ روز این عمل انجام شود و به کودک فرصت دهید تا بتواند با این موضوع کنار بیاید .
شرایط مادر بعد از قطع شیردهی :
پس گرفتن کودک از شیر مادر ، بطور طبیعی و معمول مادر دچار درد سینه می شود . تورم سینه ها ، سفت و ناصاف بودن ، کاهش پرولاکتین که موجب افسردگی ، بروز تب و مسدود شدن مجرای شیری و ورم آن ها ، به دلیل وجود شیر باقی مانده عوارض دردناک است که بعداز شیر گرفتن کودک پیش می آید مخصوصا اگر در زمان ناگهانی باشد . که اگر این امر آرام آرام باشد ، کمک می شود به مادر تا بدن مادر تولید شیر را کاهش دهد و باعث تنظیم بدن مادر می شود .
به یاد داشته باشید که کودک برای رفع نیازهای عاطفی و روانی و رسیدن به آرامش به شما نیاز دارد که این نباید ناگهانی و با رفتار غلط قطع شود زیرا کودک دچار شکست عاطفی تلخی می شود که در فرآینده زندگی او و آینده او مشکلاتی به وجود می آید و اختلالاتی چون وسواس ، پرخاشگری ، گاز گرفتن و … در رفتار کودک ایجاد می شود .
باتوجه به موارد گفته شد در صورت برخورد با مشکلی در خصوص از شیر گرفتن کودک خود می توانید به متخصص روانشناس کودک مراجعه کنید یا با تماس با مشاوران تلفنی و آنلاین راهنمایی لازم را بدست آورید .
مشاوره تلفنی از شیر گرفتن کودک
برای سلامت خود و خانواده بیشتر بدانید
برای دریافت مشاوره تلفنی کودک و نوجوان در مورد از شیر گرفتن کودک و خدمات مشاوره برای کودکان و نوجوانان
با مشاوران هیروو تماس بگیرید .
رسانه تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان